39,9111$% 0.1
47,0490€% 0.33
54,5474£% 0.14
4.273,84%0,35
6.930,00%0,56
4314321฿%-0.78569
6 Şubat depreminin yıl dönümü dolayısıyla Alanya Üniversitesi Şebnem Köseoğlu Konferans Salonu’nda “Deprem Gerçeği ve Alınması Gereken Tedbirler” konulu bir konferans düzenlendi. Etkinliğe, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Eren Uçkan konuk olarak katıldı. Uçkan, “Mevcut deprem tehlike haritaları sadece karadaki fayları dikkate almaktadır. Ancak tarihsel ve güncel veriler, denizdeki fayların da dikkate alınması gerektirdiğini göstermektedir” dedi.
“Depreme karşı bilinçli olmalıyız”
Konferans, Alanya Üniversitesi Bilgisayar Programcılığı Öğretim Görevlisi Yasin Küçükarıkan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Küçükarıkan, “6 Şubat 2023’te ülkemizi derinden etkileyen bir afet yaşadık. Deprem, ülkemizin en önemli doğal afetlerinden biridir ve hepimizin bu gerçeğe karşı daha bilinçli olması gerekmektedir” diyerek farkındalığın artırılmasının önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Muhittin Eren Uçkan da konferansta, “Türkiye’de Deprem Tehlikesi ve Bölgesel Depremsellik”, “Geçmiş Depremler ve Altyapı Hasarları”, “Deprem Mühendisliği Açısından Değerlendirmeler” ve “Risk Azaltma Yöntemleri” başlıklarında kapsam lı bilgiler paylaştı. Haritalar üzerinden Türkiye’nin deprem risk haritasını inceleyen Prof. Dr. Uçkan, özellikle 1999 Kocaeli depreminde kırılan fay hatları ve 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler üzerine teknik analizler sundu.
Denizaltı fayları
Doğu Anadolu Fay Hattı’nın sol yanal atımlı bir fay olduğunu belirten Uçkan, 600 km uzunluğunda bir kırılma meydana geldiğini ve bu büyük felaketin 156 bin binanın ağır hasar almasına, 500 bin hanenin etkilenmesine yol açtığını vurguladı. Depremin altyapı sistemlerine de büyük zarar verdiğini belirtti. Prof. Dr. Uçkan, “Mevcut deprem tehlike haritaları sadece karadaki fayları dikkate almaktadır. Ancak tarihsel ve güncel veriler, denizdeki fayların da dikkate alınması gerektirdiğini göstermektedir. 2021’deki Sisam depremi, denizdeki bir fayın Çanakkale ve İzmir gibi kara alanlarında oluşturabileceği etkileri ortaya koymuştur ve bu Alanya için de bir örnek teşkil edebilir” dedi.
Yapı güçlendirme ve sismik yalıtımın önemi
Depremden korunmada bina güçlendirme ve sismik yalıtımın önemine dikkat çeken Uçkan, “Sıvılaşma veya zemin göçmeleri nedeniyle pek çok bina hasarsız şekilde toprağa gömüldü ya da yan yattı. Yıkılan binaların sadece yüzde 3.1’i 1999 sonrası inşa edilmiştir. Taşıyıcı sistem düzensizliği, niteliksiz malzeme kullanımı ve rijit olmayan döşeme sistemleri ciddi hasar gördü” ifadelerini kullandı. 2010 sonrası inşa edilen hastanelerin büyük oranda ayakta kaldığını ve sismik yalıtım sistemlerinin afetlere karşı etkili bir çözüm sunduğunu belirten Uçkan, deprem bilincinin artması ve yapı denetim sistemlerinin daha etkin hale getirilmesi gerektiğini vurgulayarak konuşmasını tamamladı.
Ulaşım ve taşıma sektörü esnafına U-ETDS sisteminin işleyişi anlatıldı
Hatay’da orman yangınına havadan müdahale yeniden başladı
Köylüler yangın bölgesine traktörlerle su taşıdı
Hatay’daki orman yangını böyle görüntülendi
Tarsus’ta iş yerine silahlı saldırı: 1 ölü, 1 yaralı
Hatay Valisi Masatlı: “Dörtyol ve Payas ilçelerindeki 9 yayla tedbir amaçlı olarak boşaltıldı”
CHP Antalya İl Başkanı Nail Kamacı: “Parti içi incelemeler devam etmektedir”
Hatay’daki orman yangınında alevler gökyüzünü aydınlattı
Motosiklet sürücüsü kazada hayatını kaybetti
Yangına müdahale sırasına parmağından yaralanan itfaiye eri hastane teklifini reddetti
Hatay’da orman yangınına havadan ve karadan müdahale sürüyor