39,9111$% 0.1
47,0490€% 0.33
54,5474£% 0.14
4.273,84%0,35
6.930,00%0,56
4308696฿%0.30081
Mersin’in Mut ilçesinde fosil varlığının belirlenerek kayıt altına alınması için ön çalışma başlatıldı.
Mut Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) ile MEÜ Denizcilik Meslek Yüksek Okulu işbirliği kapsamında, Mut’ta fosil araştırma çalışması yapıldı. İlçenin Çukurbağ Mahallesi ve Göğden Yaylasında gerçekleştirilen ve üniversiteden akademisyenler, öğrenciler ve Mut Bilsem öğretmenlerinin katıldığı araştırma gezisinde, bölgenin fosil varlığının belirlenerek kayıt altına alınması için ön çalışma yapıldı.
Mut Çukurbağ Mahallesi’nde Muhtar Erkan Uysal ve fosil koleksiyoncusu İsmet Yıldırım’ın ekibininin oluşturduğu fosil sergisi incelendi. Sergilenen fosilleri inceleyen ekip, özellikle deniz canlılarından oluşan fosilleri fotoğraflayarak kayıt altına aldı. Çukurbağ’daki inceleme ve araştırmasını tamamlayan ekip, daha sonra Göğden Yaylası’nda incelemelerde bulundu.
“Antilop, fil gibi canlıların iskelet sistemine ait parçalara da rastlanabiliyor”
İki gün süren araştırma ve inceleme gezisi sonrası açıklamada bulunan MEÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi ve Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Deniz Ayas, “İki günlük Mut ziyaretimizde birinci günü fosile ayırmıştık. Mut’un birkaç yaylasında, daha önceden toplanmış fosilleri inceleme fırsatımız oldu. Mut’un özellikle fosil yönünden yoğun bir alan olduğunu daha önceden de biliyorduk. Bu alanda da çok verimli bir gün geçirdik. Bu bölge özellikle Mezozoik zamana ait, çok yoğun fosillerin bulunduğu bir alan. Yaklaşık 60 milyon yılla, 250 milyon yıl arası dönemde Anadolu’nun bu bölgesi, Tetis denilen bir denizin, okyanusun altındaydı. O zamanda mercanlar, süngerler, deniz kabukluları, fosilleşmiş olarak deniz tabanından yeryüzüne Anadolu’nun yükselmesiyle birlikte çıkmış. O zamanlarda oluşan bu canlı grupları, bugün hemen hemen Torosların her yerinde yoğun miktarda bulunabiliyor. Tabi karasal canlılara ait fosiller de var. Özellikle bu bölge, Mut bölgesinde antilop ya da fil gibi canlıların da, özellikle iskelet sistemine ait parçalara da rastlanabiliyor. Bununla ilgili aslında bir fotoğraf da gördük. Bir antilop. Kara memelisine ait kaburga sisteminin fosilleşmiş bir parçası var”dedi.
“Doğa Müzesi kazandıracağız”
Mut Bilsem Kurucu Müdürü Hilal Tuncer ise,”Çukurbağ Mahallesi ve Göğden Yaylasında fosil toplama etkinliği ve birçok araştırmalar yaptık. Özellikle Mut Bilim Sanat Merkezi’nde kuracak olduğumuz Doğa Müzesi için girişimlerde bulunduk. Bizlerle yaptıkları bu çalışmada gösterdikleri desteklerinden dolayı hocalarıma ve kıymetli öğrencilerime çok teşekkür ediyorum. İş birliğimiz önümüzdeki yılda da devam edecek. İlçeye güzel bir Doğa Müzesi kazandıracağız”diye konuştu.
Özel gereksinimli çocuklar yüzmenin keyfini yaşıyor
Osmaniye’de direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü tarlaya uçtu
Kaza anı kamerada: Motosiklet sürücüsü kadın kazada hayatını kaybetti
Hatay’da 600 bin adet uyuşturucu hap ele geçirildi
İskenderun’da şüpheli ölüme; 3 gözaltı 1 tutuklama
İskenderun’da işledikleri çeşitli suçlardan aranan 6 kişi yakalandı
Dörtyol’da SPA ve Masaj Salonları denetlendi
Isparta Belediyesi’nden rekor promosyon: Personel başına 72 bin 500 TL
Isparta’da uyuşturucu operasyonunda 2 kişi yakalandı
Uyuşturucudan hapis cezası bulunan 8 şahıs Isparta’da yakalandı
Osmaniye’de direksiyon hakimiyetini kaybeden sürücü tarlaya uçtu